Oude Bospoortbrug in Halle wordt deze maand afgebroken
Text
De oude Bospoortbrug over het kanaal naar Charleroi in Halle wordt afgebroken, om plaats te maken voor een gloednieuwe brug. De afbraakwerken starten op 18 maart 2025 en zullen duren tot en met 8 april 2025. Na de afbraak van bestaande brug is er ruimte om de kanaalzone te vernieuwen en de nieuwe Bospoortbrug te bouwen.
De geschiedenis van de Bospoortbrug is nauw verbonden met die van het Kanaal naar Charleroi zelf. “Het betonnen gedeelte van de huidige Bospoortbrug dateert uit 1954 en heeft zijn beste tijd gehad. Daarom bouwen we een gloednieuwe brug over het Kanaal naar Charleroi. Om plaats te maken voor dit nieuwe kunstwerk, moeten we nu eerst de oude brug afbreken”, vertelt Krista Maes, waarnemend gedelegeerd bestuurder van De Vlaamse Waterweg nv.
Afbraakwerken
Aannemer TM Besix-Besix Infra-Besix Unitec start op dinsdag 18 maart met de afbraakwerken. Tot en met 21 maart verwijderen we het stalen middendeel van de brug en de uitstekende betondelen. Nadien breken we het landhoofd aan de zijde van het station af. De zijde van het stadscentrum is als laatste aan de beurt, hier breken we zowel het landhoofd van de brug als de omliggende kanaaloevers af. In het weekend van carnaval werken we niet, om de feestelijkheden niet te verstoren. Op 8 april zijn de afbraakwerken afgerond.
Nieuwe Bospoortbrug en kanaalomgeving
De nieuwe Bospoortbrug wordt een tafelbrug die verticaal omhoog komt wanneer er grote schepen moeten passeren. Deze beweegbare brug wordt 7 meter breed en zal enkel toegankelijk zijn voor voetgangers, fietsers en openbaar vervoer. De brug opent en sluit op ongeveer 7 à 8 minuten. De nabijgelegen Baileybrug, die vorig jaar 20 meter naar het noorden werd verplaatst, blijft tijdens die brugopeningen toegankelijk voor voetgangers en fietsers. Door de verhoging kunnen schepen met 3 lagen containers onder de brug passeren.
“Met deze nieuwe brug zorgen we voor een comfortabele oversteek voor fietsers-, voetgangers en openbaar vervoer. Daarnaast verbreden we het Kanaal en zorgen we ervoor dat de brug hoog genoeg komt, zodat er schepen met 3 lagen containers kunnen passeren. Zo stimuleren we het transport via de binnenvaart”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Annick De Ridder.
We maken van deze werken gebruik om ook de kanaalzone op te waarderen. Op de rechteroever van het Kanaal bouwen we een verlaagd jaagpad met een toegangshelling richting het Stationsplein. De Graankaai sluiten we aan op het Stationsplein. We werken beide oevers af met metselwerk om het authentieke karakter langs het Kanaal te bewaren en versterken. Beide oevers worden netjes afgewerkt om het authentieke karakter van de kanaalzone te behouden en versterken.
De infrastructuurwerken aan de oever, de toegangshelling en de nieuwe brug zijn gestart in augustus 2024 en duren tot september 2026. Tijdens de gehele duur van deze werken blijft de Willamekaai afgesloten voor gemotoriseerd verkeer ter hoogte van de Basiliekstraat. Ze is wel toegankelijk voor fietsers en voetgangers. De as Suikerkaai - Basiliekstraat blijft toegankelijk voor gemotoriseerd verkeer, maar over één rijstrook.
Opwaardering Kanaal naar Charleroi
De bouw van de nieuwe Bospoortbrug kadert in de opwaardering van het Kanaal naar Charleroi. Een pakket van ingrepen moet de toegankelijkheid van het kanaal voor binnenschepen verbeteren en de containervaart bevorderen. We maken van de situatie gebruik om de kanaalzone voor te bereiden op de toekomst. Zo kunnen de brug en omgeving de volgende 100 jaar dienen. Het project aan de Bospoortbrug in Halle kost in totaal 17,5 miljoen euro, waarbij de kost gelijk verdeeld wordt tussen Vlaanderen en Europa.
Burgemeester van Halle Eva Demesmaeker: “De Stad Halle is blij dat De Vlaamse Waterweg investeert in Halle. Het is een mooi voorbeeld van stadsvernieuwing waarbij een tot op de draad versleten brug vervangen wordt door een nieuwe brug met hedendaagse technologie. Ook de kaaien worden aangepakt, wat Halle alleen maar ten goede komt.”