Baileybrug in Halle wordt verplaatst

Op 22 januari startte De Vlaamse waterweg nv met de werken aan de nieuwe Bospoortbrug over het kanaal in Halle. Om genoeg ruimte vrij te maken voor de afbraak van de oude en de bouw van de nieuwe brug moeten we eerst de nabijgelegen Baileybrug verplaatsen. De Baileybrug wordt iets meer naar het noorden geplaatst en zal daardoor vanaf maandag 6 mei afgesloten zijn voor alle verkeer. Tijdens deze werken blijft de Bospoortbrug toegankelijk.

De werken rond de bouw van de nieuwe Bospoortbrug gaan een nieuwe fase in. De aannemer start op maandag 6 mei met de voorbereidende werken voor het verplaatsen van de Baileybrug. De brug wordt gedeeltelijk gedemonteerd en hersteld. In de loop van de maand juni zal de Baileybrug verplaatst worden naar de nieuwe locatie. De brug komt iets noordelijker over het kanaal te liggen. Zo hebben we voldoende plaats voor de werken aan de nieuwe Bospoortbrug. Tijdens deze werken kunnen de zwakke weggebruikers gebruik maken van de Bospoortbrug.

Na het verplaatsen worden er een nieuwe aansluitingen gemaakt van de Baileybrug met de Willamekaai en de Graankaai. Vanaf 12 juli is de Baileybrug terug open voor zwakke weggebruikers op zijn nieuwe locatie. Tijdens deze werken zal de Willamekaai geknipt worden voor gemotoriseerd verkeer van de Basiliekstraat tot Willamekaai 6.

De bestaande Bospoortbrug, die al verschillende gedaantewisselingen heeft ondergaan sinds de oprichting, wordt volledig afgebroken. Op dezelfde locatie bouwen we een nieuwe beweegbare brug met een breedte van 7 meter, exclusief voor voetgangers, fietsers en openbaar vervoer. De bouw van de nieuwe Bospoortbrug kadert in de opwaardering van het Kanaal naar Charleroi. Een pakket van ingrepen moet de toegankelijkheid van het kanaal voor binnenschepen verbeteren en de containervaart bevorderen.